Algoritam · Nakladnik · recenzije

Kako preskočiti Božić ★ John Grisham

Izdavač: Algoritam

(2001. prvo izdanje)

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Preveo: Damir Biličić

Zabavno blagdansko štivo u koje ćete rado svake godine u božićno vrijeme uranjati i slatko se smijući situacijama u koje upada glavni protagonist.

O knjizi

Zamislite godinu bez Božića. Bez gužve u trgovinama, bez otrcanih božićnih domjenaka, bez kolača i bez neželjenih darova. Upravo tako su ga zamislili Luther i Nora Krank i odlučili da će Božić jednostavno – preskočiti. Njihovo dvorište će biti jedino bez snjegovića, za Badnjak neće imati goste, a neće čak ni okititi drvce.

Moj dojam

Nakon odlaska dvadesettrogodišnje im kćeri Blair na dvogodišnji dobrotvorni rad u Peru, Luther i Nora Krank osjetili su nezamislivu prazninu u svojem domu i srcima pojačanu sveprisutnim predbožićnim raspoloženjem. Božić bez kćeri nije onaj pravi, te su Krankovi odlučili doskočiti tome, tako da ga – preskoče! Naime, odlučili su otputovati na krstarenje Karibima i osloboditi se domjenka na Badnjak, snjegovića u dvorištu, pa i kićenja drvca. Bila je to ideja Luthera, mrzitelja blagdanskih troškova, ali ubrzo je uspio u svom naumu da suprugu privolji na svoj plan.

No, da li je to tako jednostavno kako, u prvi mah, i zvuči?

Dom Krankovih jedini je u susjestvu koji je mračan. Njihovi susjedi sve marljivo ukrašavaju i pripremaju se za dolazak Djeda Mraza, ali Krankovi sve redom odbijaju. Nema drvca, nema svjetala, nema ni Snješka na krovu, zapravo to je jedina kuća u ulici u kojoj je Snješko u podrumu.

Nasmijat ćete se. Zaljubit ćete se. Opustiti ćete se. Uživat ćete…

Ovo je brzočitajuća priča prepuna urnebesno smiješnih situacija. Luther je spoj Dr Scroogea i Grincha.

Po mojem skromnom mišljenju, ovo je pravo božićno štivo. Zaboravite Božićnu pjesmu ili neke druge blagdanske klasike, ovo je moderni klasik koji savršeno dočarava naš, sve više i više, konzumeristički Božić.

O autoru

John Ray Grisham, Jr., američki pravnik i pisac, rođen je 8. veljače 1955. Najpoznatiji je kao autor popularnih pravosudnih trilera. Od 1983. do 1990. je služio kao demokratski zastupnik u skupštini države Mississippi. Napisao je brojna književna djela od kojih su mnoga doživjela i ekranizaciju.

.

Citati

.
“Kakvo uludo trošenje svega. Zašto toliko jedemo i pijemo u slavu Kristova rođenja?”

.

“Kako bi bilo lijepo izbjeći Božić. Pucneš prstima i već je 2. siječnja. Nema drvca, nema kupovanja, nema besmislenih darova, nema napojnica, nema nereda i omota, nema zakrčenih ulica i gužvi, nema biskupskog kruha, nema alkohola i šunke koje nitko ne treba, nema ni Rudolfa ni Snješka, nema proslave u uredu, nema u vjetar bačenog novca.”

.

“Zašto je tako teško s vremena na vrijeme, zapravo vrlo rijetko, plesati uz vlastitu glazbu? Učiniti nešto što se još nitko nije usudio? Čemu sva ta ogorčenost?”

.

“Kvaka ne može biti jednostavnija. Nećemo imati Božić. Uštedjeti ćemo novac i za promjenu ga utrošiti na sebe. Ni centa na hranu koju ne jedemo, odjeću koju ne nosimo, darove koje nitko ne treba. Ni pišljivi cent.”

.

“Posve je moguće u Božiću uživati bez čestitaka, bez zabava i večera, bez nepotrebnih darova, bez mnogih stvari koje su zbog nekog razloga pridodane bez božićnog drvca?”

.

.

Preporučujem svima u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme. Ova knjiga je poput filma “Sam u kući”. Svake godine se može iznova čitati.

.

Link za kupnju:

Kako preskočiti Božić