mozaik knjiga · recenzije

Sve što vam nikad nisam rekla ★ Celeste Ng

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Mirna Čubranić

Je li važno u koju ste boju kože umotani?

Je li važno da li ste muškarac ili žena kad se inteligencija ne može mjeriti po spolu?

Je li važnije ugađati roditeljima ili slijediti svoje srce?

Briljantno naslikan portret disfunkcionalne kinesko-američke obitelji sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

O knjizi

Sve što vam nisam rekla dirljiv je debitantski roman o obitelji s problemima i tragediji koja će biti njihova propast ili njihov spas.

„Lydia je mrtva. Ali oni to još ne znaju.“ Tako započinje priča ovog istančanog romana o životu jedne obitelji sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Lydia je miljenica svojih roditelja Marilyn i Jamesa Leeja. Naslijedila je majčine modre oči i očevu ugljeno crnu kosu. Roditelji su čvrsto odlučili da će Lydia ispuniti snove koje oni nisu mogli slijediti – u Marilyninu slučaju, da će njezina kći biti liječnica, a ne kućanica, a u Jamesovu da će Lydia biti omiljena u školi, djevojka bogata društvenog života i duša svake zabave.

Izjeden krivnjom, otac kreće putem koji bi mogao uništiti njegov brak. Shrvana majka odlučila je pronaći krivca, bez obzira na cijenu. Lydijin stariji brat Nathan siguran je da je Jack, loš momak iz susjedstva, na neki način umiješan u smrt njegove sestre. Najmlađa članica obitelji, Hannah, ona je koja vidi mnogo više nego što je itko svjestan i koja bi mogla biti jedina koja zna istinu o tome što se dogodilo.

Duboko dirljiva priča o obitelji, povijesti i značenju doma, Sve što vam nikad nisam rekla istodobno je napet i tankoćutan obiteljski portret koji istražuje podjele između kultura i raskole unutar obitelji, otkrivajući načine na koji se majke i kćeri, očevi i sinovi, muževi i žene cijeli život muče shvatiti jedni druge.

Moj dojam

Da se odmah razumijemo, vjerojatno ovo neće biti najbolja knjiga koju ste pročitali, ali će zasigurno biti jedna od onih koja će vas natjerati da preispitivanje svoje savjesti i mogućih skrivenih obrazaca svog ponašanja. Još će veći impact imati na roditelje čija djeca su još uvijek u predškolskoj i tinejdžerskoj dobi. Još dugo nakon što odložite knjigu, preispitivat ćete sebe projicirate li možda koju svoju neostvarenu ambiciju na svoju djecu.

Ovo je roman koji progovara o neshvaćenosti djece u mašineriji života, o borbi za ravnopravnost spolova i o borbi za rasnu jednakost. Iako ne sadrži više od dvjestotinjak stranica, u njega je sve ovo utkano kroz psihološki portret jedne disfunkcionalne obitelji i to takvom lakoćom i sa takvom vještinom da stvarno morate odati priznanje autorici.

Ovaj roman je proglašen Amazonovom knjigom 2014. godine.

“Lydia je mrtva. Ali oni to još ne znaju.”

Odmah na samom početku, u prvoj rečenici saznajemo da je djevojka mrtva i da njezina obitelj to još ne zna. Obitelj je u čekanju na njezin povratak. Imate opis tog čekanja niže dolje u citatima. Majstorski izveden opis koji atmosferično dočarava baš te minute koje se čine kao sati i sate koji se čine kao dani kad ste u strahu za nekoga vama bliskog.

Naslovnica nam odmah otkriva i kako je Lydia umrla (utapljanje) i smatram da je najljepša naslovnica od svih drugdje prevedenih izdanja, uključujući i original.

Kroz priču saznajemo sve detalje, cijeli efekt leptira koji se manifestirao upravo tom smrću mlade djevojke. Putujemo u prošlost njezine majke, pa njezinog oca kako bi nam se djelići polagano posložili, a zatim nam u svijest dolazi spoznaja kako smo svi mi, neki više, neki manje, ali svi mi, zaboravili koliko su te nježne godine – ranjive i koliko svi mi moramo biti malo obzirniji, odrasliji i pametniji u svim svojim postupcima, jer svaki naš postupak izaziva određenu posljedicu koja se može, ali i ne mora odmah manifestirati. Može se manifestirati mnogo godina kasnije, a onda obično bude prekasno za kajanje i promjenu.

Obitelj umrle djevojčice, šesnaestogodišnje Lydie Lee:

Marylin (majka) je još davne 1955. sanjala da postaje slavna liječnica koja ljudima spašava živote. No, njezina majka ju je poticala na udaju i da bude domaćica.

James (tata) nikad se nije uspio uklopiti u društvo zbog svoje boje kože.

Nathan (stariji brat) jedva je dočekao da se riješi svega i zbriše na studij.

Hannah (mlađa sestra) krije tajnu koju joj je Lydia netom prije smrti otkrila.

Otac i majka, iznutra oboje neispunjeni i frustrirani životom koji ih je zadesio iako želeći samo dobro, nehotice pokrenu koloplet posljedica koje će odnijeti njihovu curicu u smrt.

Ono što mi se nije svidjelo je to što je u nekim opisima autorica ipak malo pretjerala koketirajući s lirskom prozom, u tolikoj mjeri da je ispao kontra efekt. Smatram da bi priča prodisala mnogo više da je izbacila tih nekoliko metaforičnih opisa koji uopće nisu imali smisla i nisu uopće bili potrebni.

O autorici

Celeste Ng odrasla je u Pittsburghu u Pennsylvaniji i Shaker Heightsu u Ohiju. Studirala je na Sveučilištu Ohio i magistrirala na Sveučilištu Michigan. Njezin prvi roman, Sve što vam nikad nisam rekla, izabran je za najbolju knjigu na amazon.com 2014. godine i osvojio je nagrade Hopwood, Massachusetts Book Award i Alex Award (nagradu američkih knjižnica), kao i nagradu APALA-e, društva knjižničara azijsko-pacifičkog podrijetla. Godine 2016. dobila je stipendiju savezne agencije National Endowment for the Arts. Hrvatske je čitatelje zadivila svojim drugim romanom Mali požari posvuda objavljenim 2018. godine. Živi u Cambridgeu u Massachusettsu.

Citati

Još od tog ljeta, strahovito se bojala – da će izgubiti majku, da će izgubiti oca. A nakon nekog vremena pojavio se najveći od svih strahova: da će izgubiti brata Natha, jedinog koji je razumio neobičnu i lomnu ravnotežu u njihovoj obitelji. Koji je znao sve što se dogodilo. Koji ju je uvijek držao na površini.

.

Jack je bio u pravu: bojala se toliko dugo da je zaboravila kako je ne bojati se da će jednog dana njezina majka ponovno nestati, da će se otac raspasti, da će se cijela obitelj ponovno uriušiti.

“Zamišljala je život posve drukčiji od majčina, u kojem je savršen obrub bio hvalevrijedno postignuće, a uklanjanje mrlja od cikle s bluze razlog za slavlje.”

.

“Djeca ne odlaze na nastavu. Televizija, časopisi, radio: sve se čini ispraznim u usporedbi s njihovim strahom. Vani je sunčano, zrak je svjež i hladan, ali nitko ne predlaže da odu na trijem ili u dvorište. Čak se i obavljanje kućanskih poslova doima pogrešnim: usisivač bi mogao usisati neki trag, podizanje bačene knjige i njezino vraćanje na policu moglo bi izbrisati neki nagovještaj. Zato obitelj čeka.”

Preporučujem svim roditeljima djece predškolske i školske dobi. I preporučujem svim ljubiteljima psihološke i obiteljske drame. Ovo nije triler. Ovo nije krimić. Ovo je britka psihološka drama koja se brzo i lako čita i ostavlja duboke teme kao stope u našem sjećanju još dugo nakon što je pročitamo.

Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/pretprodaja-sve-sto-vam-nikad-nisam-rekla/

Ostale romane Celeste Ng potražite ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s