kratkiosvrt · Nekategorizirano · recenzije

Kako pronaći ljubav u knjižari ★ Veronica Henry

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Ira Martinović

“Siguran sam da postoji knjiga za svačiji ukus, čak i za one koji misle da ne vole knjige. Knjige čije stranice zarobe dušu.”

.

“Knjižara je iz tog razloga postala omiljeno sastajalište cijelog Peasebrooka i okolice. Građani su bili ponosni na nju. Bila je mjesto na koje su mogli doći po utjehu i prijateljstvo. Poštivali su njezina vlasnika; obožavali ga čak. Više od trideset godina, Julius je hranio njihove umove i srca, pred sam kraj uz pomoć vesele i brbljave Mel, koja je držala knjižaru urednom i mršavog Davea, gotičara koji je o knjigama znao gotovo koliko i sam Julius, ali rijetko je otvarao usta.”

.

IMG_20190410_204757_316

O knjizi

.

Svatko ima svoju priču…

KAKO PRONAĆI LJUBAV U KNJIŽARI divna je priča prepuna topline. To je jedna od onih priča koja će vas uvjeriti u ono što pravi knjigoljupci već odavno znaju – knjige imaju posebnu moć utjecati na ljudske živote.

Emilia se upravo vratila u svoj idilični rodni gradić u brdima Cotswalda da spasi obiteljsku knjižaru. Njezin otac je preminuo, ali njegov toplina i vedar duh ostali su u knjižari koju Emilia ne želi prodati ni za sve dijamante ovoga svijeta.

Knjiga opisuje živote kupaca koji su povezani sa knjižarom. Svaki od njih je poseban i knjižara utječe na svaki od njih čarobno.

Među njima su dama iz visokog društva koja krije veliku tajnu, razvedeni otac koji traži knjige koje bi čitao sa sinom, ali ima i drugi razlog za posjet knjižari, i stidljiva kuharica koja pokušava smoći hrabrosti da porazgovara s mladićem koji joj se sviđa. A kako završava Emilijina priča? Hoće li uspjeti održati obećanje ocu i spasiti knjižaru Nightingale? Saznajte u romanu Kako pronaći ljubav u knjižari.

A kako je uopće došlo do otvaranja knjižare i kako to da Emilia nikad nije imala priliku upoznati svoju majku od koje je naslijedila prekrasnu crvenu kosu…Otkrijte u ovoj divnoj knjizi.

Citati

.

“Peasebrook je vrvio životom; možda je bio miran, ali ne i uspavan gradić. (…) Nije mu bilo jasno, doduše, zašto tako šarmantan gradić nema knjižaru.”

.

“Stojeći tako u knjižari, osjećala je kako ju taj prostor polako smiruje, kako joj smiraj knjižare tješi dušu. Julius je još bio ondje, među naslovnicama i hrbatima. Uvijek je tvrdio da zna svaku knjigu na policama. Ne da ih je pročitao sve, ali da zna zašto su ondje, što je autor želio reći i kome bi se ta knjiga mogla svidjeti, od najjednostavnije dječje knjižice do najteže, najdeblje i najzakučastije.”

.

” Pod knjižare bio je prekriven crvenim tepihom, sad već izlizanim i blijedim. Uz zidove su stajali nizovi i nizovi drvenih polica, visokih koliko i sama knjižara – u kutu su stajale i ljestve, jer do nekih knjiga, onih rjeđe traženih, na najvišim policama, trebalo se popeti. Beletristika je stajala sasvim blizu ulaza, rječnici i enciklopedije straga, a na stolovima u središnjem dijelu bile su kuharice, knjige o umjetnosti i putovanjima. Gore, na polukatu, nalazila se zbirka neobičnih i rijetkih knjiga, zaštićenih staklenom vitrinom i ključem. Julius je kraljevao sa svojeg prijestolja iza blagajne na drvenom pultu. Iza njega su stajale knjige koje su kupci naručili, omotane smeđim papirom i povezane špagom. Na pultu je stajala i stara drvena blagajna, jedna od onih koje zvone kad se otvore.”

.

“Njezin je otac još ondje, zaključila je Emilia; na tisućama stranica. U svim tim riječima, u svem što su te riječi kroz godine pružile čitateljima. Bijeg, zabavu, obrazovanje…Julius je imao moć preobratiti ljude. Promijeniti živote. Ona je sad morala nastaviti njegovim stopama, da Julius živi vječno.”

.

PicsArt_04-10-02.10.06

.

Čitanje je za njega bilo poput disanja.

.

PicsArt_04-10-08.14.02

.

“Bili su tako lijepi. S fotografija je zračila čistoća kakva se danas ne viđa. Te fotografije prikazivale su njih, stvarnost; nisu imale filtar i nisu bile obrađene. June ni šminku nije imala. A ipak su na njima predivni.”
.

PicsArt_04-10-02.07.13

.

Knjiga ima sve ono što treba imati jedno vrhunsko štivo; divne opise, divne pouke, toplu priču, zanimljive događaje i neočekivani obrat na kraju.

.

PicsArt_04-10-02.05.42

.

“Bili su mladi, nije im trebalo mnogo sna, ni mnogo novca. Živjeli su od vina i glazbe, pametnih razgovora i knjiga. Po cijele dane razgovarali su o knjigama. Vlasnik knjižare dopuštao im je da posuđuju knjige za čitanje – samo ih nisu smjeli oštetiti. Oboje je čitalo po jednu knjigu dnevno, a ponekad i po dvije. Bili su u raju.”

.

PicsArt_04-10-08.43.35

Moje tople preporuke za ovu divnu knjigu. Muški, nemojte se sramiti pročitati ovu ružičastu knjigu. Knjiga je vrhunska i nema veze sa “ženskastim” temama, teme su problemi društva, obitelji i odnosa…

PicsArt_04-10-07.36.25

Hvala suradnici na slikicama 🙂

IMG_20190410_203840_809

Link za kupnju knjige: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/kako-pronaci-ljubav-u-knjizari/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s