Nekategorizirano · recenzije

IGRA LAŽI ★ Ruth Ware

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Četiri prijateljice, jedno obećanje, ali jedna od njih – laže.

Pred nama je zagonetni novi misterij Ruth Ware. autorice svjetskih bestselera…

Ovo je priča o hrabrosti, nesebičnosti i požrtvovnosti, a ujedno je i priča o nadi, prijateljstvu i povjerenju. U ovaj intrigantni triler pisan u prvom licu vrlo vješto je uvrštena poruka o tomu kako moramo nastaviti sa životima čak i nakon što se nešto nepodnošljivo dogodi, kako možemo izvući najbolje iz svojih života zbog onih koji su žrtvovali svoje. Ovo je priča o velikoj tajni i lažima. Priča koja će vas držati prikovane za knjigu dok ne  pročitate svih 455 stranica.

IMG_20190303_154058_145

Poruka pristigne usred noći. Samo te dvije riječi: “Trebam vas” razlog je okupljanja Kate Atagon, Fatime Chaudhry, Thee West i Ise Wilde. Cijela priča pisana je iz perspektive Ise Wilde.

Isa čim dobije poruku, ostavlja svoju svakodnevicu, uzima šestomjesečnu kćer Freyu i kreće u Salten, mjesto gdje stanuje Kate (koja je poslala poruku) i mjesto koje je obilježilo njezine rane mladenačke godine teškim teretom jedne tajne i mreže laži koju je isplela zajedno sa svojim prijateljicama.

Njihov ponovni sastanak nije nimalo ugodan. Njihova tajna prijeti da će biti razotkrivena.”NA NIZRJEČJU PRONAĐENA LJUDSKA KOST” naslovnica je lokalnih novina i razlog okupljanja stare grupice četiriju prijateljica i razlog poruke koju im je Kate poslala.

IMG_20190303_154058_153

Neki od komentara na ovu knjigu:

“Kombinacija Agathe Christie i Djevojke iz vlaka.”

“Britak i inteligentan triler – štivo koje istinski tjera strah u kosti i nemoguće ga je ispustiti iz ruku. Doslovno vas drži zalijepljenima za svoje stranice.”

“Jeziv, neodoljiv i domišljato sročen. Napet i provokativan. Briljantno klaustrofobičan. ”

IMG_20190302_125304_894

“Nisam  imao najbolje djetinjstvo. Kada te sjebu, velika je vjerojatnost da ćeš i sam sjebati vlastitu djecu. (…) Neću imati djecu. Ne želim donijeti dijete na ovakav svijet.”

“Postoje neke vrste boli koje prestanu boljeti tek kad ih izbaciš iz sebe…”

PicsArt_03-25-07.55.18

Igra laži je neko vrijeme bila bezazleno natjecanje  četiriju prijateljica koje su se međusobno nadmetale koliko će koja uvjerljivo nekome prodati neku lažnu priču. Bodovale su se međusobno i na takav način zabavljale, ali vremenom je igra prerasla u klan koji su njih četiri činile i bile one protiv svih ostalih. Bile su svojevrsna klika – Kate, Thea, Fatima i Isa.

“Do tog je trenutka igra već odavno prestala biti natjecanje, postavši sama sebi svrhom.”

“To je bilo najvažnije pravilo Igre laži. Slobodno laži svima ostalima, ali nikada ne laži prijateljicama. Nikada!”

PicsArt_03-25-08.04.09

Opis mjesta;

“Ništa nigdje na ovom svijetu nije  poput Nizrječja. Vidjela sam mnoge druge rijeke, pregazila mnoga ušća. No nijedno nije bilo prekrasno poput ovog mjesta na kojem se kopno, nebo i more stapaju jedno s drugim, prodirući jedno u drugo, miješajući se i poigravajući, sve dok više nije moguće razaznati što je što i gdje prestaju oblaci, a započinje voda.”

“Ležim i promatram je, čekajući da me svlada san, i razmišljam o Ambroseu…i Lucu…i Kate, koja je sada ostala bez ikoga na svijetu, u ovoj kući koja se pomalo urušava, u ovom prekrasnom mlinskom kamenu koji joj visi oko vrata.”

“Kada promatraš ljude dok lažu onoliko često koliko smo to činile, počneš prepoznavati suptilne znakove koji ih odaju Thea počne gristi nokte. Fatima izbjegava kontakt očima.. Kate se ukoči i isključi. A ja…ja se počnem nervozno igrati kosom, namatajući ju oko prsta i pletući mrežu jednako zapetljanu poput laži koju izričem, posve nesvjesna onoga što činim.”

Bio sam skeptičan kad sam vidio da ima 455 str, a navečer sam bio šokiran shvativši da sam svih četristopedesetpet stranica progutao u svega nekoliko sati.

Knjigu možete osvojiti na mojoj facebook stranici – Knjiški Moljac

IMG_20190224_202055_279

Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/igra-lazi/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s